žádná
Kasein a syrovátková bílkovina
Datum
  • 30. září 2020
Kategorie Energy
Autor článku
Hodnocení článku

V kravském mléce se mimo mléčného cukru, laktoźy, o které se často píše v souvislosti s laktózovou intolerancí, nachází i mléčné bílkoviny. Kasein tvoří 80% mléčné bílkoviny. Zbylých 20 % tvoří alfa-laktalbuminy a beta-laktoglobuliny – známé jako syrovátka.

KASEIN

Kasein je tedy hlavní mléčnou bílkovinou a vstřebává se pomaleji. Srážení kaseinu je využíváno při výrobě mléčných výrobků a rozlišujeme:

  • kyselé srážení – výroba jogurtů, tvarohů a některých sýrů;
  • sladké srážení – pomocí sířidel (např. enzymů ze žaludku mladých telat) pak vznikají zralé sýry všeho druhu.

Kasein a jeho sloučeniny kaseináty se pro svou jemnou chuťˇ široce používají jako plnivo a zjemňovače chuti v potravinářském průmyslu a to např. při výrobě párků a uzenin, polévek, vývarů, omáček, zmrzlin, krémů, polev a dresinků.

syrovátka

Syrovátka – mléčné sérum – vzniká jako odpadní látka při výrobě mléčných produktů. Ještě před 30 lety se nevědělo, co s tímto odpadem dělat, a tak se syrovátka přidávala do krmiva mladých telat a selat. Zřejmě díky dobrému marketingu a problematice přelidňování naší planety a snaze nasytit lidstvo, se dostala syrovátka na náš stůl a do farmaceutického průmyslu.

Známe dva druhy syrovátek:

  • kyselá – vrací se ke zvířatům;
  • sladká – pro nás (typickým sýrem ze syrovátek je Ricotta).

Na rozdíl od kaseinu je syrovátka rychleji vstřebatelná a díky vysokému obsahu cukru, vitamínů a minerálů oblíbená u sportovců jako tzv. Gainer.

Pro tyto výživné hodnoty se syrovátka přidává do náhražek mléka, sunarů, koktejlů pro seniory apod. Pro svou jemnou chuť‘ si ji oblíbili zejména pekaři – díky laktóze, který karamelizuje, tvoří krásnou kůru na pečivu. Najdete ji ale i v bonbónech, pivu, lécích a kosmetice.

ALERGIE NA MLÉČNOU BÍLKOVINU

Na oba druhy mléčných bílkovin můžeme mít ale potravinovou alergii!!

  • opět buď typu okamžité reakce – IgE typu – viz podcast
  • nebo s opožděnou reakcí – IgG typu

Projevy u dětí: koliky, kopřivka, respirační potíže, ekzémy, podváha, anemie…

Projevy u dospělých: nejčastěji kožní projevy – ekzémy, záněty kůže, atopie.

Anafylaktický typ alergické reakce vyvolané do několika minut po konzumaci může mít různé projevy jako je zvracení, koliky, kopřivka, otoky až po respirační potíže podobné astmatickému záchvatu, ale také může vypadat jako selhání kardiovaskulárního systému – zvýšený tep, nízký tlak, malátnost, mdloby.

 

Komentáře k článku

Váš komentář

Příbuzné články

výživa Hana
JANA PECHMANOVÁ & HANA LANG - KASEIN

JANA PECHMANOVÁ & HANA LANG - KASEIN

Co je to kasein a jaký je rozdíl mezi kaseinem a syrovátkovou bílkovinou? Kde tyto složky nalezneme? Jakým potravinám se vyhnout, máme-li alergii a nebo zvýšenou citlivost na jednu z těchto složek?

Více
Well You

CORONA CHALLENGE

Well You

Tereza pro vás připravila dohromady 20 videí Body Formingu věnovaných všem partiím těla. Dva měsíce pořádné novoroční výzvy. Tak pojďte do toho, vytvarujte svou postavu a buďte FIT s WELL YOU!

 

CHCI VÝZVU